Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Resum del Febrer 2012. Més val tard que ...

dimarts, 27 de març del 2012

Bona tarda,

Amb una mica de retard, us mostro el resum del resum climàtic del mes de febrer d'aquest any. 
Aquest mes es va caracteritzar sobretot per la entrada d'aire fres siberià que va fer parlar a tots els mitjans de comunicació durant bastants dies. Tot i la fredorada, el que també va ser molt destacat, va ser la sequedat ambiental que va portar aquesta entrada d'aire fred fins a final de l'hivern. I evidentment, la manca de precipitacions que va desencadenar aquesta situació ha perdurat gairebé fins a dia d'avui.















Cal destacar alguns valors, com els -4.1ºC que vàrem registrar el dia 5 de febrer. D'altra banda el dia 2 de febrer al voltant de les 11:00 van caure alguns flocs barrejats amb aigua. Aquest va ser l'únic dia amb "neu" de tot l'episodi de fred.
A partir de la segona quinzena les temperatures es van normalitzar i aquestes van ser les típiques pel mes. La sequera va perdurar tot el mes.

Salut i Meteo!

Read more...

L'estabilitat durarà poc

dilluns, 26 de març del 2012

Avui el dia ha estat més inestable del previst i ha deixat tempestes força intenses d'extensió localitzada a punts fora del Pirineu com són: l'Alt Camp, la Conca de Barberà, la Segarra, l'Urgell entre d'altres.
I es que el radar ha estat bonic durant força estona fins al punt que hi ha hagut algun moment en que es pensava que algun reducte d'aquestes precipitacions arribaria a la mateixa costa. Finalment no ha estat així.

Imatge del radar aquesta tarda.























Doncs bé, tot i que pels propers dies s'hagi pronosticat una situació d'estabilitat, aquesta podria durar poc temps. Els models marquen una forta debilitació de l'anticicló que permetria l'arribada de pertorbacions atlàntiques al sud d'Andalusia. Aquestes pertorbacions farien de pont amb les que circulen a latituds més elevades de tal manera que podríem esperar un descens de temperatures i una major inestabilització de l'atmosfera a casa nostra. I es que la primavera és molt dinàmica i en el moment que entren humitats relativament elevades i aire fred en alçada es produeix un "boom" en forma de tempestes i tronades.
Ho veurem millor en els mapes d'isòbares:

Situació a dia d'avui. Situació anticiclònica.
















Ja per dijous el centre de l'anticicló perd força. Canvis a la vista.
















Ja amb la situació de dijous es donarà peu al començament d'un flux de NE sobre Catalunya, que aportarà aire més fred i per altra banda ja s'anirà acostant pel sud la pertorbació Atlàntica.
Més endavant podríem tenir aquest panorama tot i que encara queda lluny, la idea ja hi és, ara falta donar-li forma. Segons la forma que agafi les conseqüències seran unes o altres.

Salut i Méteo!

Read more...

Pronòstic a mitjà termini

diumenge, 25 de març del 2012


Els diagrames dels ensembles mostren una setmana Santa que pot entreveure canvis respecte la situació actual. 
Tot i que els diagrames encara recolzen poc la opció d'una baixada notable de temperatures a mitjans-finals de la setmana Santa, es comença a intuir ja en alguna de les "20 pertorbacions" que fa l'ensemble, un possible canvi brusc en quan a temperatures en la part de la setmana Santa indicada anteriorment.

Tot i això, la situació està molt poc clara, ja que la perdua de potència que patirà l'anticicló i la seva possible desaparició posterior, pot donar a peu a situacions molt diverses. Ara per ara,  els models no indiquen gran cosa en quan a precipitació. No seria pas extrany que en un parell de dies o tres, la situació dels models canvies radicalment, ja que amb una desaparició de l'anticicló que ara ens afecta, no podem esperar un predomini total del bon temps.

En tot cas, ja quan siguem més a prop de setmana Santa, farem un pronòstic detallat perquè sapigueu quin temps us trobareu durant aquest període festiu.

Salut i continuem informant.

Read more...

Resum de l'episodi de pluja i neu!

dijous, 22 de març del 2012

Bona nit,

Ja podem donar per finalitzat el temporal de llevant que ha afectat al 90% de Catalunya amb certa generositat.
El més destacable han estat les precipitacions, tot i que el vent i la mala mar també han estat protagonistes.

Aquest temporal s'ha dividit en principalment en dos dies, el dimecres (afectant en general la meitat oest) i el dijous (afectant la meitat est). Durant aquests dos dies les precipitacions han estat força abundants a tot arreu i només uns pocs indrets la precipitació ha estat més minsa. És el cas de Cervera, on durant tot l'episodi només han caigut 5 mm. En general dominen valors superiors als 20 mm a la majoria dels indrets. Aquestes precipitacions han estat en la majoria de casos en forma d'aigua, és així que anem a veure els recomptes de pluja als diversos indrets del territori:

Dimecres: la majoria de precipitacions queden concentrades a l'oest.























Dimecres va ploure amb molta força sobretot a la zona del Baix Camp (Almoster 88 mm, Reus 95,6 mm). A banda cal destacar també la nevada al Pirineu a cotes altes (1800 msnm). Aquestes nevades van provocar la suspensió del final de l'etapa de la volta Catalunya a l'estació de Port-Ainé.
En general, la causa de que les precipitacions es concentressin en major part a l'oest del país va ser per la posició de la borrasca la qual estava situada al centre de la península i incidia els vents marítims directament al litoral Tarragoni. Podeu veure la imatge del satèl·lit i de la posició de la borrasca a continuació:

Edició feta per Iván Herrera

















És així que, el desplaçament d'aquesta borrasca cap a l'est a fet incidir la part grossa de vents amb contingut marítim a la meitat est, durant el dia d'avui. D'aquesta manera els registres a la meitat est han estat els més elevats del país (Bagà 56 mm, La pobla de Lillet (50,8 mm). 

Precipitacions concentrades clarament a la meitat est.























Però el protagonista del dia d'avui han estat les nevades que han arribat a baixar fins als 700 msnm a primera hora, a la Seu d'Urgell. Aquestes nevades han acumulat gruixos de  fins a 1 metre de neu a 2500 msnm, més exactament a l'estació de Boí Taüll. En general s'ha passat amb facilitat dels 50 cm a partir de 1800 msnm.
Les imatges evidencien la importància i espectacularitat de la nevada: 

Port-Ainé amb 70 cm de neu. facilitada per @skipallars


















Els altres factors que comentàvem han estat el vent i la mar. les ventades han arribat als 95 Km/h en algun punt de les muntanyes de Prades com és la Rojals, on s'ha arribat a un cop de 95 km/h. Per altra el temporal marítim ha estat destacat, ja que les onades han arribat als 2,5 metres d'alçada.

El temporal al Garraf

Acumulació de precipitacions:
  • Vilanova i la Geltrú: 42,8 mm
  • Cubelles: 40,4 mm
  • St. Pere de Ribes: 33,6 mm
  • Sitges: No hi ha dades
  • Olivella: No hi ha dades
  • Canyelles: No hi ha dades
Ratxes màximes de vent: 
  • Vilanova i la Geltrú: 40 Km/h
  • Cubelles: 56 Km/h
  • St. Pere de Ribes: 48 Km/h
  • Sitges: No hi ha dades
  • Olivella: No hi ha dades
  • Canyelles: No hi ha dades
Vilanova dimarts a la tarda, abans del temporal. El vent aixecava la sorra.


















Imatge del temporal marítim:

Añadir leyendaPràctica d'esports d'aigua a causa de la mala mar.

Read more...

Com ens afectarà aquesta situació de pluges?

dilluns, 19 de març del 2012

Bona nit, 


Dia mogut el d'avui en moltes zones de la nostra geografia. Ruixats, tempestes, calabruixades i fins i tot algunes nevades han estat els fenomens més destacats del dia.
Demà el dia es tranquil·litzarà, però durant poc temps perquè a la tarda ja podria estar plovent amb forta intensitat arreu del país. 
Comencem el pronòstic!

DIMARTS


clic per ampliar























Dia força variat. Iniciarem el dia amb forces clarianes a la meitat est del país i en canvi, amb més intervals de núvols a la meitat oest. Fins i tot a l'extrem sud no descartaríem alguna gota. Tot i la bonança que hi pugui haver a primeres hores del matí el cel es tornarà a tapar cap al migdia arreu.

Les temperatures mínimes baixaran als llocs on s'obrin clarianes durant la matinada i on hagin fet acte de presència els xàfecs que ens han afectat. Glaçades generalitzades al Pirineu, alguna tímida glaçada a l'interior i valors positius a la costa.

Durant el matí els vents ja començaran a agafar un recorregut marítim, tot i que a l'extrem nord de la costa encara hi haurà tramuntana feble.

clic per ampliar























Canvi radical del temps durant la tarda. Una banda de precipitacions abastarà tot el país, de sud a nord, però sobretot la meitat sud serà la que se'n beneficiarà més. Aquestes precipitacions podran amagar algun fenomen tempestuós en zones de muntanya preferiblement. La nevada al Pirineu podrà ser destacable, sobretot al sector oriental on es podran superar els 10 cm en cotes superiors a 1700 msnm, tot i que inicialment podrà nevar per sobre de 1000 msnm. L'augment tan ràpid que patirà la cota de neu es deu a la massa humida i càlida que ens aportarà les precipitacions. Per altra banda, la zona occidental del Pirineu es veurà menys afectada per les precipitacions i per tant la cota de neu quedarà més estable. Sobre uns 1200 msnm.

A causa de la falta d'irradiació i de les precipitacions continuades, les temperatures màximes es quedaran a ratlla. Al Pirineu sobre uns 10ºC com a valors més alts, i sobre uns 11ºC i 15ºC a la resta.

Els vents giraran a llevant i podran ser localment forts, amb ratxes que podran superar els 50 km/h.

DIES SEGÜENTS

Dimecres: Situació de pluges generals i continuades a gran part del territori. La cota de neu ja s'enfila als 20 msnm,

Dijous: Precipitacions força generals a la meitat oest. A la resta més intermitents

Divendres: retornem a la situació en que hem estat 3 mesos. CALMA METEOROLÒGICA.

Bé, 

Salut i Méteo!

Read more...

Parèntesis a la sequera ?

diumenge, 18 de març del 2012

Bona nit,

Segons la estació amb que col·laboro a Meteoclimatic, ja són 45 els dies que fa que no plou. 
Doncs bé, el patró de temps àrid sembla que es vol desdibuixar aquesta setmana (ja veurem si continua més endevant), obrint la porta a precipitacions, que podrien ser generals en alguna jornada de la setmana vinent. 
De moment comencem amb el que tindrem demà, que ja serà força entretingut.

DILLUNS

Clic per ampliar























Demà dia força inestable, tot i que l'encetarem amb cel ras a gairebé tot el país. A mesura que transcorri el matí aniran creixent nuvolades a causa de l'ascens de l'aire càlid xocant amb la bossa freda que demà tindrem sobre de Catalunya. Per tant, tindrem un matí assolellat amb augment de la nuvolositat vertical de cara al migdia i sobretot tarda-vespre, quan aquesta nuvolositat ja estarà suficientment desenvolupada per donar xàfecs o tempestes. Les zones de la meitat est seran en un principi les més afectades, tot i que a final del dia les precipitacions es podran desplaçar a la meitat oest. Independentment, ja podran haver-se format alguns ruixats en punts de l'interior de Tarragona i Lleida.

Com que ens entra una bossa d'aire fred la cota de neu baixarà força i es situarà al voltant dels 800 msnm al Pirineu i al voltant dels 1000 msnm a la resta. No es descarta que en moment de xàfec la cota de neu pugui baixar una mica més. Per tant, a part del Pirineu, també es poden veure afectades zones com els Ports de Beseit, les Muntanyes de Prades o el Montseny entre altres.

El desplaçament de la bossa d'aire fred farà baixar de manera notable les temperatures a les zones de muntanya i de manera més moderada a la resta. Al Pirineu difícilment es superaran els 10ºC i a la resta algun valor encara pot arribar als 20ºC, esporàdicament. 

Pel que fa al vent, als dos extrems del país serà fort de componen nord, mentre que al litoral serà variable i feble.

PROPERS DIES

- Dimarts estaria marcat per la estabilitat tot i que de cara a final de dia ja començaria a ploure pel sud (Ebre, TGN) i pel nord (Cap de Creus) 

- Dimecres podríem parlar d'una llevantada, tot i que encara no ho podem aclarir ben bé, ja que els models difereixen i no es clar encara si el gruix de les precipitacions afectaria Catalunya o el País Valencià.

Més endavant podria continuar la inestabilitat com a patró de temps, tot i que encara és molt aviat per afirmar res. Amb tot aquesta propera setmana, tot i començar la primavera les temperatures seran més pròpies d'hivern. Caldrà abrigar-se!

Salut i Méteo!

Read more...

Dinamització atmosfèrica per als propers dies?

dimarts, 13 de març del 2012

Bona tarda,

Portem ja 3 mesos d'hivern patint una sequera terrible on la major part de culpa la tingut l'anticicló que ens ha acompanyat gairebé tot l'hivern. Doncs bé, sembla que es comença a veure el final d'aquest túnel de sequera, i segurament durant el cap de setmana ja es comenci a notar un deteriorament de l'ambient estable.
D'altra banda, cal remarcar la possibilitat de que aparegui un meteor poc visible a la nostra zona: la boira

Com hem dit, a partir de demà ja es podrien formar alguns bancs de núvols baixos o boira arran de mar, i sobretot a la costa Daurada, a causa dels fluxos marítims que arribaran al litoral. Durant el matí de demà és possible que aparegui alguna boira local en algun punt de la costa central i extrem sud de Catalunya, desfent-se cap al migdia, però podent tornar a aparèixer amb més extensió cap a la tarda, sobretot a la costa Daurada i costa Brava.
Dijous els bancs de núvols baixos continuaran estesos a tot el litoral Català.

A causa del flux marítim o marinada i la poca insolació, les temperatures màximes tiraran avall en canvi les mínimes podran pujar lleugerament.
A continuació podeu veure una imatge del model NAE que modelitza la nuvolositat baixa o boira per a la jornada de demà: 

Previsió de núvols baixos o boires per demà a les 21.00h.


















Aquestes boires podrien persistir fins al cap de setmana quan el temps canviaria radicalment si el comparem amb la tònica de temps que portem fins ara.

Tindrem una situació bastant típica de primavera: temperatures diürnes càlides arran de terra, baixada de temperatures a nivells alts de l'atmosfera. L'aire càlid que està al sòl iniciarà un flux de corrents ascendents fins topar amb la massa freda en alçada. Que passa quan això es produeix? 

El que passa principalment és que es forma nuvolositat molt desenvolupada que deixa precipitacions sobretot en àries de Muntanya on la orografia facilita l'ascens de l'aire calent del sòl. És així que a partir de diumenge i més de cara a dilluns i dimarts tinguem una situació d'inestabilitat de tarda. Sobretot de cara a dilluns, quan aquestes tempestes o ruixats serien més generals i podrien afectar a gran part del territori.
Encara és aviat per parlar de possibles quantitats però, en aquestes situacions no és d'estranyar registres força disparitats segons la zona on et trobes. 

A continuació us adjunto el model GFS on es veu aquesta bossa d'aire fred que es situarà sobre Catalunya i que facilitarà la formació de tempestes:

Aquesta bossa freda anirà d'oest a est.


















Com que aquesta bossa d'aire fred anirà d'oest a est, hem d'esperar que dilluns les precipitacions s'inicien amb més força per la meitat oest de Catalunuya i que més tard es vagin estenen a altres punts de l'orografia catalana.

Per últim, el Pirineu es veuria beneficiat amb algunes nevades que podrien superar els 20 cm a cotes superiors als 900 metres. A més caldria destacar que com que els ruixats del dilluns seran força extenses i generals, hi ha possibilitats que s'aguantin fins a la matinada quan la cota de neu al Prelitoral seria d'uns 800-1000 msnm.

Aquí teniu la imatge de la quantitat de neu que es pot acumular al Pirineu:


















Més informació al nostre twitter i al facebook!

Salut i Méteo!

Read more...

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP