Bona tarda,
Portem ja 3 mesos d'hivern patint una sequera terrible on la major part de culpa la tingut l'anticicló que ens ha acompanyat gairebé tot l'hivern. Doncs bé, sembla que es comença a veure el final d'aquest túnel de sequera, i segurament durant el cap de setmana ja es comenci a notar un deteriorament de l'ambient estable.
D'altra banda, cal remarcar la possibilitat de que aparegui un meteor poc visible a la nostra zona: la boira.
Com hem dit, a partir de demà ja es podrien formar alguns bancs de núvols baixos o boira arran de mar, i sobretot a la costa Daurada, a causa dels fluxos marítims que arribaran al litoral. Durant el matí de demà és possible que aparegui alguna boira local en algun punt de la costa central i extrem sud de Catalunya, desfent-se cap al migdia, però podent tornar a aparèixer amb més extensió cap a la tarda, sobretot a la costa Daurada i costa Brava.
Dijous els bancs de núvols baixos continuaran estesos a tot el litoral Català.
A causa del flux marítim o marinada i la poca insolació, les temperatures màximes tiraran avall en canvi les mínimes podran pujar lleugerament.
A continuació podeu veure una imatge del model NAE que modelitza la nuvolositat baixa o boira per a la jornada de demà:
|
Previsió de núvols baixos o boires per demà a les 21.00h. |
Aquestes boires podrien persistir fins al cap de setmana quan el temps canviaria radicalment si el comparem amb la tònica de temps que portem fins ara.
Tindrem una situació bastant típica de primavera: temperatures diürnes càlides arran de terra, baixada de temperatures a nivells alts de l'atmosfera. L'aire càlid que està al sòl iniciarà un flux de corrents ascendents fins topar amb la massa freda en alçada. Que passa quan això es produeix?
El que passa principalment és que es forma nuvolositat molt desenvolupada que deixa precipitacions sobretot en àries de Muntanya on la orografia facilita l'ascens de l'aire calent del sòl. És així que a partir de diumenge i més de cara a dilluns i dimarts tinguem una situació d'inestabilitat de tarda. Sobretot de cara a dilluns, quan aquestes tempestes o ruixats serien més generals i podrien afectar a gran part del territori.
Encara és aviat per parlar de possibles quantitats però, en aquestes situacions no és d'estranyar registres força disparitats segons la zona on et trobes.
A continuació us adjunto el model GFS on es veu aquesta bossa d'aire fred que es situarà sobre Catalunya i que facilitarà la formació de tempestes:
|
Aquesta bossa freda anirà d'oest a est. |
Com que aquesta bossa d'aire fred anirà d'oest a est, hem d'esperar que dilluns les precipitacions s'inicien amb més força per la meitat oest de Catalunuya i que més tard es vagin estenen a altres punts de l'orografia catalana.
Per últim, el Pirineu es veuria beneficiat amb algunes nevades que podrien superar els 20 cm a cotes superiors als 900 metres. A més caldria destacar que com que els ruixats del dilluns seran força extenses i generals, hi ha possibilitats que s'aguantin fins a la matinada quan la cota de neu al Prelitoral seria d'uns 800-1000 msnm.
Aquí teniu la imatge de la quantitat de neu que es pot acumular al Pirineu:
Més informació al nostre twitter i al facebook!
Salut i Méteo!
Read more...