Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Repàs de la #Siberiana2012

dimarts, 7 de febrer del 2012

Bona nit!


Tot i que encara estem en plena entrada freda, avui farem un anàlisi de la situació viscuda fins ara a Vilanova i la Geltrú. A la part final farem un petit pronòstic a mitjà termini.

Comencem amb la taula de dades que ha recollit la nostra estació de Vilanova i la Geltrú a la zona d'Aiguacuit, col·laboradora de Meteoclimatic. clic per ampliar.


Els valor mínim de temperatura del que portem d'episodi es va produir el dia 5 de febrer quan vam baixar de -4ºC a la zona més propera al Torrent de St. Joan, el qual va canalitzar l'aire fred, provocant que fossin els voltants d'aquesta zona on s'enregistressin les temperatures mínimes més baixes. Per exemple en altres zones de Vilanova només es van enregistrar valors poc per sota dels -1ºC. Tot i aquesta gelada tan brusca, aquell dia no vam observar gebre a causa de les baixíssimes humitats que es van donar.
Del que portem de Febrer ha glaçat 4 dels 7 dies que portem de mes, i avui se'n podria sumar un altre.

Pel que fa a les precipitacions hem de dir, que no hem tingut gaire sort a l'hora de veure "precipitació blanca" a la capital del Garraf. A diferents indrets de la geografia del Garraf si que s'ha vist nevar i fins i tot els punts més alts de l'orografia es van emblanquinar.
L'únic dia que a Vilanova es van poder veure flocs de neu va ser el dia 2 de Febrer. A la resta de municipis també es va veure nevar però va ser molt testimonial. 
El dia 5 de febrer va nevar durant una estona amb certes ganes a Canyelles, més o menys a partir dels 100 msnm.

De moment aquests registres segueixen oberts a possibles canvis ja que, l'onada de fred podria durar fins diumenge i pot ser més enllà reactivar-se de nou.

PRONÒSTIC MIG TERMINI

El pronòstic bé marcat encara per la forta glopada d'aire fred que estem rebent, provinent de Sibèria. 
El mapa que veieu a continuació fa referència a les temperatures a 1500 metres (msnm). Veiem que la llengua freda de -10ºC torna a entrar al Pirineu i a l'extrem nord de Catalunya, i la llengua de -5ºC arribant fins la mateixa ciutat de València. Feu clic per ampliar el mapa.

Temperatures a 1500 msnm



















Pel que fa al mapa de 500 hPa, en el qual podem detectar les pertorbacions (T), els anticiclons (H) i els fronts, trobem que la bossa freda de -35ºC a 5000 metres se'ns situa davant de la costa Catalana. Tot i aquesta bossa freda, el que és important per veure nevar és que les isòbares (línies blanques) xoquin d'una manera més perpendicular sobre Catalunya i a hores d'ara no ho fan... per tant amb aquest mapa podem dir que no esperem precipitacions. Tot dependrà en un futur d'on es col·loqui la pertorbació Italiana de tal manera que ens podria enviar aires més humits i amb les conseqüents precipitacions.

Mapa de temperatures a 5000 msnm



















Per tot això, caldrà estar temps a les actualitzacions dels models. un petit canvi ens pot portar la glòria!

Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP