Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

L'estratosfera i la seva infuència en la meteorologia

diumenge, 25 de desembre del 2011

Bon vespre a tots,

En aquests dies de festes en que l'activitat meteorològica és tan tranquil·la m'agrada aprofitar per explicar coses que ens facin entendre més bé la meteorologia quan aquesta es presenta en situacions més interessants.
Avui, us parlarem d'un tema que potser alguns no heu sentit gaire a parlar i que crec que us pot interessar, com és els moviments de temperatura que pateix l'estratosfera i les repercussions que té en la meteorologia general de tot l'hemisferi nord, en aquest cas.

Bé, primer de tot, analitzem que és la estratosfera i dintre de l'atmosfera, on es troba:
L'estratosfera es situa entre els 10 km i 50 km de l'atmosfera, i les pressions en aquesta capa van dels 30 hPa a 1 hPa.

Però el que ens interessa sobretot d'aquesta capa són els processos d'escalfament i refredament que es produeixen i les seves conseqüències en la dinàmica de la troposfera (capa on es produeixen els fenòmens meteorològics).

Com he dit les conseqüències de la dinàmica atmosfèrica es deuen en part a causa dels escalfaments i refredament de la estratosfera. Anem a veure que succeeix quan l'estratosfera s'escalfa:

- Quan s'escalfa l'estratosfera, és possible que a la troposfera es produeixi un refredament ja, que amb l'escalfament a les zones polars es pot produir un despenjament del vòrtex polar i així produir-se una entrada freda. Hem de tenir en compte que, un escalfament estratosfèric no especifica la zona on hi haurà l'entrada freda, a més un esclafament no indica la imminència d'una entrada freda, si no que la distància que separa  l'escalfament estratosfèric amb l'entrada freda pot ser d'uns 14-24 dies.
- Per contra quan es refreda l'estratosfera, no podem esperar altra cosa que pressions anticiclòniques ja que en aquest cas els produeixen cap tipus de despenjaments del vòrtex polar.

A continuació us mostrem una imatge de com estarà l'estratosfera d'aquí 124h, o sigui per cap d'any.

Mapa de l'estat de l'estratosfera (10 hPa). Abans d'acabar l'any no esperem cap escalfament























Amb el que acabem de veure ja ens podem fer la idea que de moment la primera setmana de gener no fa gaire bona pinta si ens agrada el fred.

Bé, mirem com se'ns presenta l'estat de l'estratosfera pel mes de gener.















Doncs aquest model ens fa ser optimistes ja que preveu una potent pujada de les temperatures a l'estratosfera, però en tot cas això no es materialitzarà entre mitjans de gener i febrer.
Espero que us hagi interessat l'article, si teniu qualsevol dubte no dubteu en preguntar.

Recordeu, si us voleu anunciar ho podeu fer aquí, ja que estem buscant pressupost per adquirir domini i poder potenciar la informació al nostre blog.

Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP