Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Pont de Maig inestable. Previsió general.

dissabte, 28 d’abril de 2012

Bona tarda,

Després de molts dies sense fer les nostres previsions a curt i mitjà termini, avui toca.
Us explico una mica com distribuirem el post.
Analitzarem una mica la situació dia per dia. Parlarem de la possibilitat de pluja per aquests dies i com es mouran les temperatures i els vents. Tot això de Catalunya en general.

AVUI, DISSABTE


El dia serà inestable.
La jornada es caracteritzarà pel pas d'un front fred que es reactivarà a mesura que arribi a Catalunya, ja que els vents de recorregut marítim donaran energia a aquest front.
El sistema frontal que ens creuarà podrà deixar ruixats, que avançaran d'oest a est. Sent a l'oest el lloc on plourà més. Tot això començarà a produir-se cap al vespre a la meitat oest (Tortosa, Tarragona, Lleida i fins a Vilanova i la Geltrú, aproximadament) i cap a la nit/matinada a la meitat est (Barcelona, Girona, Figueres) tot i que amb una intensitat menor.

El front fred deixarà la major part d'activitat a la meitat oest.
La distribució de les precipitacions serà la següent:

Els màxims de precipitació els trobarem a les muntanyes de Prades.


Com hem explicat, les precipitacions s'acumularan a la meitat oest, i els màxims de precipitacions els esperem al voltant de les muntanyes de Prades i a la cara sud del Pirineu, on podrem trobar valors propers als 50 litres. A la resta de la meitat oest, esperem valors entre els 10 i 20 litres. A la meitat est valors màxims de poc més de 10 litres.
Les precipitacions sempre seran més abundoses a les zones de muntanya que no pas a les de costa.
La cota de neu estarà entorn els 1800 msnm.

Les temperatures seran força agradables tan de dia com de nit i els vents seran dèbils de component sud.
Imatges de temperatures i vents:
S'aprecia el front de convergència en veure la direcció dels vents
DEMÀ, DIUMENGE


Domini major de la tranquil·litat 
Canvi radical del temps durant el matí quan el vent de mestral farà escampar la nuvolositat de les zones interiors  i de la costa tot i que el vent de recorregut marítim continuarà bufant així que alguns núvols baixos faran la guitza. A partir de la tarda tornarà a tapar-se i entraran algunes bandes de precipitació sobre tot per la costa Daurada ja de cara al vespre-nit, i que es podran reactivar a l'interior. Les acumulacions seran molt menors que el dissabte.
Aquestes precipitacions seran conseqüència del pas d'un nou front fred sumat als vents de llevant.

Formació d'un nou front fred al Mediterrani. 
Com hem explicat la quantitat de precipitació serà força minsa, amb prou feina se superaran els 10 litres a zones de l'interior central, encara que l'episodi tindrà continuïtat durant dilluns al matí:

Precipitacions que podran afectar a gran part del litoral de manera feble.


Tot i això la nevada a la cara sud del Pirineu pot ser maca i acumular 15-20 cm de neu per sobre de 1800 msnm.
No descartem que les precipitacions estiguin acompanyades d'algun fenomen tempestuós, d'aparèixer seria molt local.

Les temperatures mínimes cauran força, esperarem valors entre els 4ºC i 6ºC en alguns punts de l'interior i amb possibilitat d'arribar al 0ºC en alguna vall pirinenca. Al litoral les mínimes podran baixar fins als 8ºC a molt estirar. Les màximes quedaran més curtes a causa dels vents suavitzadors de recorregut marítim i de la cobertura nuvolosa.
El vent de mestral bufarà fort a les terres de l'Ebre i camp de Tarragona durant la matinada de diumenge. A mesura que avanci el dia els vents giraran a llevant i s'enfortiran als dos extrems del territori i a la resta també, però no tant.

La intensitat del vent als dos extrems del país serà important.
DILLUNS


Inestabilitat durant tota la jornada.
Els ruixats que s'inicien durant la nit de diumenge tenen continuïtat durant el matí - migdia de dilluns. Aquests ruixats, però, es desplaçaran a l'est de Catalunya (després d'haver afectat a l'oest i sud durant la matinada), on les precipitacions agafaran empenta i podran deixar bons registres a zones properes al Montseny. El front fred ens acabarà de creuar entre el matí i el migdia, així que el front de pluges ens abandonarà de cara a la tarda. Serà a la tarda, quan es formin nuvolades de creixement vertical i es puguin descarregar alguns ruixats en zones de muntanya.

Allunyament del front de cara a migdia.
Aquest dia, els màxims de precipitacions els trobarem a la falda del Montseny, amb registres al voltant dels 30 litres.

Meitat est en general, la zona més afectada per les precipitacions


Els vents seran en conjunt moderats, tot i que més forts als dos extrems del país. Les temperatures màximes tendiran a baixar a causa de les precipitacions i la cobertura nuvolosa i les mínimes es quedaran estables o pujaran.

DIMARTS

Jornada més estable de tot el pont
El dimarts serà el dia més agradable del pont en quan a tots els aspectes meteorològics. Estarem en terra de ningú, així que el dia serà assolellat i estable en conjunt. Al Pirineu podran créixer algunes nuvolades que deixaran xàfecs només en aquella zona. Les temperatures seran molt agradables durant el dia i les mínims baixaran, ja que el cel s'asserenarà. En termes generals serà un bon dia per sortir a passejar i fer tot el que el temps no ens hagi deixat en els dies anteriors.

A terres de ningú.
Com a últim apunt, remarcar la nevada al Pirineu
per sobre els 1800 msnm entre dissabte i diluns, veieu la següent imatge:

La nevada pot acumular més de 50 cm de neu a la cara sud del Pirineu.


Res més,

Salut i Méteo !

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP