Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Inestabilitat acusada per als propers dies

dimarts, 3 d’abril del 2012

Bona tarda,

El que hem tingut i estem tenint és l'aperitiu del que serà una setmana de força moviment meteorològic.
De moment, el pronòstic que farem l'intentarem afinar al màxim, tot i que potser amb la pròxima sortida dels models, aquesta entrada quedi obsoleta. I es que aquestes situacions en que s'encreuen tants meteors són, després de les nevades, les que agraden més als aficionats a aquesta ciència. 

L'anàlisi


Primer de tot mirem com s'ha manifestat aquest episodia d'inestabilitat:














Avui serà el dia més càlid del conjunt de dies que comprendrà aquest  episodi, i es que a partir de dijous s'anirà consolidant un descens tèrmic. Sobretot en punts de muntanya.
De les dades d'avui destaquem la temperatura mínima, la qual ha estat força alta, de 12.9ºC. La màxima en canvi ha baixat 7ºC respecte les temperatures que teniem fa un parell o tres dies.
De moment la precipitació ja s'ha manifestat amb ganes, tenint en compte que gairebé no esperàvem precipitacions durant la jornada. Hem recollit 5.6 mm.

El Pronòstic


Com hem comentat, el pronòstic d'aquesta setmana és especialment complicat, però ara intentarem posar-hi fil a l'agulla:

Comencem per la situació que tenim avui: 

Situació de pressions a Europa, avui.
Temperatures a 5000 msnm, avui.





































La situació d'avui ja ha estat força moguda perquè ha començat a entrar aire més fred en alçada que ha generat inestabilitat en forma de xàfecs aquí i allà. Les temperatures han començat a baixar. L'embossament d'aire fred que farà anar malament els meteoròlegs se situa encara entre el Regne Unit i les costes cantàbriques.

Avancem fins al dijous, pot ser el dia més complicat de tots:

Ens acabarà de creuar un front oclòs, (una massa d'aire càlid viatja més ràpid que una massa d'aire fred, o a l'inversa. La càlida puja sobre la freda) Aquest front pot generar tempestes molt actives a la majoria de punts de la península. A més, si tenim en compte que tindrem un flux de vent marítim, aquest pot donar més energia a les tempestes. La imatge isobàrica del dijous: 

El front de color púrpura és l'anomenat "front oclòs" 
















situació de pluges (amplieu)

















Entre divendres i dissabte ens arribarà l'embossament d'aire fred, suficientment prou actiu, així que haurem de vigilar els seus moviments. Tot i això els vents ja començaran a girar a tramuntana i mestral amb el qual serà més complicat de que es generin ruixats. En cas de que s'originessin, la cota de neu estaria baixa per l'època uns 900 - 1000 msnm al Prelitoral i, evidentment més baixa al Pirineu.  A continuació teniu les imatges de la situació de divendres i dissabte:


Possibilitat d'irrupció freda de cara al cap de setmana. seria curta.


















embossament que hem de seguir!



















L'embossament d'aire fred que se'ns posicionarà a sobre durant dissabte, caldrà seguir-lo perquè pot servir d'atraient a una entrada freda, que pot portar-nos isotermes negatives a Catalunya. Això ja seria entre diumenge i dilluns. 
Haurem de seguir la potència de l'embossament d'aire fred, ja que pot generar nuvolades i deixar neu a algun punt del prelitoral.

Tenim una setmana per davant de temps molt inestable que caldrà seguir amb rigurositat. 

més informació al nostre twitter "@garrafmeteo" i al Facebook de "meteogarraf"

Salut i méteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP