Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Els geòlegs adverteixen que Espanya podria patir "pròximament" un terratrèmol destructiu

dilluns, 28 de febrer del 2011

 Primer de tot m'agradaria que em disculpèssiu per haver tardat tant en publicar la nova entrada, però per qüestions diverses se m'ha fet impossible. Bé a continuació us deixa amb una interesant i preocupant notícia per al futur del nostre país. Al final de tot us faré un petit resum de la situació meteorològica.

EUROPA PRESS / Madrid

El president del Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG), Luis Suárez, ha advertit que encara que Espanya no viu un moment "especialment intens en sismes", un terratrèmol destructiu podria arribar "pròximament, en un futur no gaire llunyà". Segons les estadístiques, Espanya registra un gran terratrèmol destructiu cada 70 anys. L'últim es va produir el 1884. Andalusia i Múrcia són les zones de més risc, tenint en compte que Espanya està en una zona d'activitat sísmica moderada.
"Avui encara no disposem d'instruments per saber amb precisió quan s'originarà un terratrèmol, per això es recorre a l'estadística històrica", ha explicat Suárez.
Si s'arriba a produir un sisme d'aquestes característiques, Suárez considera que, encara que els danys són "inevitables", Espanya podria afrontar-lo "amb garanties", ja que els últims anys s'han aplicat amb rigor mesures antisísmiques en pilars, bigues i envans mitjançant armadures més resistents i reforços en la cimentació.

L'últim, el Nadal del 1884
L'últim terratrèmol de gran intensitat es va produir el 25 de desembre de 1884 a Arenas del Rey (Granada), amb una magnitud d'entre 6,5 i 6,7 graus en l'escala Richter. En aquella ocasió van morir 900 persones, 2.000 van resultar ferides i més d'un miler de cases van quedar destruïdes. Des d'aleshores, segons Suárez, "gairebé cada dia es registren microterratrèmols al sud peninsular, però cap de rellevant, ja que no solen superar els 4 graus en l'escala de Ritcher".
El terratrèmol més important que es va produir a Espanya va ser a Torrevella (Alacant) el 1829. El sisme va tenir una intensitat de 6,9 graus en l'escala Richter i va deixar 400 morts. En els últims 600 anys hi ha hagut una desena de terratrèmols de gran magnitud a Espanya.

Font: El  Periòdico de Catalunya

SEGUIMENT DE LA SITUACIÓ

 Després de passar un vespre mogudet al camp de Tarragona i sobretot a les muntanyes de Prades amb neu que s'ha presentat fins als 500 msnm, ens espera una nit gèlida i uns propers dies també d'hivern, però amb molt poca definició de models, per la qual cosa no m'aventuraré a fer prediccions per al que pugui passar d'aquí a 7 dies si els models encara no es posen d'acord amb el que passarà aquest proper dijous, que a hores d'ara es presenta una jornada realment interessant.

Bé, demà serà una jornada amb temperatures més baixes , tant les mínimes com les màximes, i un altre cop a la tarda amb possible creixement de nuvolades, que a diferència d'avui, no han de produir cap mena de xafec ja que  el vent de mestral se'ls emportarà rapidament.

Dimecres La temperatura mínima tornarà a caure bé semblant a demà al matí però amb remuntada a la tarda, encara que no gaire. A partir de la nit i bona part de dijous tindrem l'influència d'un rebuf , sobretot a la costa central i prelitoral on es pode repetir enfarinadesa cotes a partir de 600 - 700 msnm.
Us deixo la imatge del dia: posta de sol des de Vilanova i la Geltrú


No m'allargo més, ja que amb els models que hi han és arriscat fer una previsió fins i tot a 3 dies vista.

Res més per part meva, Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP