Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Onada de fred sense precedents aquest segle?

divendres, 27 de gener de 2012

Bona nit,


Doncs sí, encara que sembli impensable se'ns presenta una situació única i formidable, pels que amem la meteorologia. I és que el que tindrem fins dimarts serà un aperitiu del gran banquet que tindrem a partir de dijous.

Abans de tot, analitzem la situació d'aquest cap de setmana...
El despenjament del nucli del mar del Nord ja està assegurat, a més com que la mediterrània sempre té una diferència important de temperatures amb comparació a l'atlàntic, aquest nucli es reactivarà i produirà nuvolositat potent a causa de la convecció. Aquests fenòmens són molt locals, és així que és molt poc probable que al Garraf precipiti ja que no és una zona gaire favorable a aquest tipus de precipitacions. Tot i això, no es pot descartar. 
El que hem comentat anteriorment es produiria de cara la nit de dissabte a diumenge. Tot seguit una imatge:

Com es veu, la precipitació és sobretot present a la costa central, tot i
que no és descartable a la zona del Garraf.
Bé diem tot això perquè el volum de fred que entrarà en alçada serà molt gran i per tant existeix la possibilitat de veure neu a cotes baixes. Durant el curt període de "possibles" precipitacions la cota de neu baixaria dels 900 msnm fins als 100  mnsm. La cota de neu baixaria alhora que les precipitacions decreixessin. Recordem que en casos puntuals, en que la precipitació agafi una mica d'empenta, aquesta pot fer baixar amb més força l'aire fred i provocar un desplomament de la cota de neu fins als 0 msnm. 
De moment poblacions que tenen més números de veure el meteor blanc. són per exemple, Barcelona, Mataró, i zones de la rodalia de Barcelona. Repeteixo, la possibilitat de que veiem caure alguns flocs de neu al Garraf també és probable tot i que sensiblement menor que a les poblacions esmentades anteriorment.

Aquí teniu els dos mapes de Temperatures en les diferents alçades:

Bombolla freda de -35ºC a cotes de 5000 metres. Poc usual a casa nostra.Temperatures d'entre -2ºC i -3ºC a 1500 msnm. Suficient per veure neu a 100
msnm.
Amb tot això tindríem explicada la primera tongada i la més propera ara mateix. Continuem amb la segona.

Després del cap de setmana se'ns presenta una segona entrada freda o més aviat una reactivació de l'aire fred. Aquesta reactivació es durà a terme amb la penetració d'un altre nucli fred  molt semblant al cap de setmana. Estem parlant de dimarts nit dimecres. Aquesta situació podria ser més generosa en quan a fred ja que la temperatura ja serà freda de l'embossament d'aire fred i aquesta següent l'incrementarà. Les precipitacions si fa o no fa molt semblants que el diumenge, costa de Barcelona. Us deixo els mapes:

Molt semblant al diumenge però amb una petita diferència que després
expliquem.Temperatures un pel més fredes a 1500 msnm. rondan la -4ºC en general.Però el que caracteritza aquesta reactivització, no és l'aire fred sinó que atrau la massa Gèlida de Sibèria i els voltants a més es forma un super monstre de pertorbació al mediterrani. Que comporta això?

- El nucli de la pertorbació comporta temperatures molt anormals a 5000 msnma la nostra zona. Aquestes temperatures arribarien als -40ºC a punts del Pirineu a la resta entre els -35ºC i els -39ºC.
- L'altre apartat de temperatures, el de les temperatures a 1500 msnm (més familiar a nosaltres) seria totalment excepcional en el que portem de segle i gairebé podríem anomenar el segle anterior ... Ens rondaran temperatures en aquesta capa d'entre  -7ºC i -10ºC.
- Això, tant al Garraf com a la resta de Catalunya comportarà, temperatures fàcilment inferiors als -10ºC a zones interiors de Catalunya. A zones del Litoral podem arribar als -5ºC i potser més baixes en zones on desemboquen rius.
-Com he explicat abans, la proximitat de la borrasca, fa que entrem en el seu radi d'acció i per tant podem estar a les portes d'una nevada ... o no. Tot dependrà de com es configuri la pertorbació.
- També haurem de tenir en compte les ventades ...

Els mapes parlen per si sols ...

El mapa de les precipitacions no el posarem ... ara per ara no val la pena fer-nos il·lusions amb el tema de les nevades ja que està molt lluny i la precipitació la començarem a seguir un parell o tres dies abans.

Recordeu seguir la informació al nostre Twitter@garrafmeteo
o al Facebook: Meteo Garraf al Facebook

Molt atents tots a les properes informacions.

Salut i méteo!

1 comentarios:

Joan López i Soler ha dit...

Vejam si neva a Vilanova i la Geltrú, l'any passat ja ho vam poder veure però no va quallar la neu. Salut!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP