Bona nit,
Sembla que s'han acabat les pastanagues, això ja va de veritat. Els models s'estan posant d'acord en moure les peces d'una manera que ens envií fred rigorós a casa nostra.
Podem dir que el que porta el comandament dels canvis és el model europeu, ja que és el que està insistint des de fa més dies. Tot i això, sembla que finalment TOTS els models s'han unit al carro de l'europeu.
A hores d'ara sembla que el que podríem tenir aquest proper cap de setmana i principis de la setmana que ve seria un tast del que pot venir a continuació, ara expliquem perquè:
A partir d'aquest cap de setmana es produirà una unió entre l'anticicló acorià i l'escandinau. Aquesta unió facilita l'augment de la inestabilitat al mediterrani en forma de pertorbacions retrògrades, com és el que passarà en el proper cap de setmana...
|
Tot al contrari que en les típiques depressions, aquesta es desplaça d'est
a oest. |
Però el que provoquen aquestes pertorbacions retrògrades juntament amb l'allargament de l'anticicló escandinau és la creació d'una "autopista" d'aire molt fred que va des de la Sibèria fins a casa nostra.
Podeu observar el procés de la formació de l'autopista en el següent recull d'imatges:
|
A mesura que l'anticicló escandinau pren força el canal d'aire entre la Sibèria
i la península ibèrica es va enfortint. |
Si les temperatures a 5000 metres poden ser baixíssimes a 1500 metres també ho seran i molt:
|
Passat el dia 2 de Febrer les temperatures a aquesta alçada
poden ser extremadament fredes, tot i que els models a tantes
hores són utòpics,ja que malauradament no es complirà
exactament aquesta situació,si no que hi poden haver variacions. |
Acabem de veure el que indica el GFS. El seu parent més pròxim, o sigui, l'ensemble, pinta una fredorada més important per al cap de setmana.
Hem de dir que sí que és veritat que tots els models tiren per la mateixa banda, però dintre d'aquesta banda hi han varies variacions, que poden fer que el proper cap de setmana i entrants de setmana gaudim de neu a cotes baixes o que per que patim una fredorada seca, o la opció a hores d'ara més descartable: que tan sols patim una normalització de les temperatures.
A continuació parlarem de com està el tema de l'índex AO i NAO. Però primer de tot farem una breu introducció per entendre aquests índexs.
A la pràctica l’índex NAO és la deviació respecte a la mitjana de la diferència de pressió entre Islàndia i les Açores.
Index NAO i AO positius: Borrasca i Anticicló molt potents. La circulació atmosfèrica és marcadament de l’oest (zonal) i les borrasques circulen molt al Nord. A casa nostra el temps és sec i amb vents fluixos de component W, amb boires persistents a l’interior. Algun front de pluges roça el Pirineu però poc més.
Index NAO i AO negatius: Borrasca molt més al sud o anticicló i borrasques més dèbils. Es forma un corredor de borrasques atlàntiques que rega tota la península. Al seu pas s’obre la porta a possibles entrades d’aire fred de l’interior europeu o polars.
Bé, doncs feta la introducció veiem que marquen els dos índexs ...
Doncs l'índex AO mostra una tendència fortament negativa. Què vol dir això? Doncs que els models no van desencaminats. I que és més que probable que rebem una fredorada important.
Ara mirem l'índex NAO, potser el que ens és més familiar...
Tot i que l'índex NAO mostri una baixada lleugera per sota del valor de 0ºC és molt considerable el descens de temperatura que es produeix entre el 16 de gener fins l'1 de febrer. Aquesta davallada intueix un afebliment de l'anticicló açorià tal i com marquen els models.
La situació es mereix un seguiment estrictes així que intentarem seguir tots els passos que facin els models i des de Meteo Garraf seguirem informant d'aquesta situació de manera rigorosa i assenyada.
Fins llavors ... podeu seguir-nos al twitter @garrafmeteo o a la pàgina del facebook!
Salut i Méteo!
FONTS: Wetterzentrale, NOAA, Meteoreus.net
0 comentarios:
Publica un comentari a l'entrada