Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

El sol podria estar entrant en una època de baixa activitat

dilluns, 4 de juliol del 2011

María Esperanza Sánchez-BBC Món – Científics a Estats Units van assenyalar que el Sol podria estar entrant en un virtual estat de “hibernació”.

Des de fa temps els investigadors vénen assenyalant que el nombre de taques negres del sol -que normalment varien- ha decrescut, la qual cosa indica que l'estel ha entrat en un període de baixa activitat.

El sol travessa per cicles d'aproximadament 11 anys.

En alguns desplega intensa activitat, la qual cosa es manifesta en rajos intensos i gran quantitat d'emissió de gasos i això va seguit d'un període de més calma.

Des de fa diversos anys l'estel està en baixa intensitat i els científics esperaven que, seguint aquesta lògica, a aquesta altura hauria d'estar entrant en un de major activitat, previst per 2013.

Però ara investigadors de l'Observatori Nacional Solar d'EUA i del laboratori de la Força Aèria assenyalen que això podria no passar.

La investigació va determinar que el proper cicle podria ser de tan baixa intensitat com aquest o fins i tot no ocórrer. “Això és molt inusual i inesperat”, va assenyalar el professor Frank Hill, investigador de l'Observatori Nacional Solar.

IMPACTE A LA TERRA

Però quines implicacions té això per a nosaltres aquí a la Terra?

Hi han els qui han començat a especular que això podria portar a un descens en les temperatures, però la professora Joanna Haigh, professora de Física Atmosfèrica de l'Imperial College de Londres, va dir a BBC Món que això depèn de molts factors.

Va assenyalar que a més dels cicles d'11 anys del Sol, aquest estel té períodes de més llargs terminis en els quals la seva activitat varia.

“A més dels cicles d'11 anys que vénen i van, hi ha cicles més llargs en els quins el nombre de taques negres no augmenta o desapareixen completament i quan això pansa es produeix el que es diu un “gran mínim”, va dir Joanna Haigh.

L'últim d'aquests “gran mínims” es va produir a mitjan segle XVII i va durar 70 anys, i segons va explicar, en aquesta ocasió la temperatura va descendir en al voltant d'1 grau en el nord d'Europa i en menys de mig grau a nivell global.

UN PLANETA MÉS FRED?
ES TORNARÀ A PRODUIR ARA?Predir l'activitat del Sol és molt difícil, assenyala Joanna Haigh “però encara si aquestes prediccions es materialitzen, seria molt arriscat creure que el Sol va a compensar l'impacte de l'escalfament global”.

“En un possible futur gran mínim, el Sol podria refredar el planeta fins a un màxim d'un grau, però s'espera que els gasos d'hivernacle contribueixin a augmentar la temperatura entre 1,5 i 4,5 graus per a l'any 2100″.

En altres paraules, “encara si les prediccions són correctes, els efectes de l'escalfament global van a sobrepassar amb escreix l'habilitat del Sol per refredar el planeta, encara en el millor dels casos”.

Va recordar, a més, que l'efecte de refredament seria temporal.

“Un ha de prendre en compte que el Sol sortirà eventualment d'aquest “gran mínim”, si és que succeeix, i estaríem amb una alta emissió de gasos d'hivernacle i una activitat més intensa del Sol, i no volem estar aquí”.Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP