Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Llevantada a la vista, Pluviòmetres apunt! (ACTUALITZAT 22:00)

dijous, 10 de març del 2011

Sembla mentida que un canvi molt important se’ns apropi. Si mirem per la finestra aquests dies que hi veiem? Doncs no hi veiem res, o potser alguns núvols de desenvolupament però que només pinten el cel de colors blancs i formes ondulades.
Bé , com s’expressa en el títol l’amant de la meteorologia ha de tenir preparat el pluviòmetre, perquè poden caure uns aiguats molt considerables a tot Catalunya, però amb especial afectació a la costa central i alguns punts del prelitoral central, on les quantitats recollides en 24 hores, durant la jornada del dissabte, poden ser d’escàndol.
Després d’aquesta petita introducció, entrem en matèria.  Sembla que aquest episodi estarà dominat pels vents de Xaloc i de Llevant, hem de tenir en compte que en les situacions de llevant és molt complicat preveure les quantitats acumulades i amb quina intensitat ho faran aquestes precipitacions, d’altra banda en les situacions de Xaloc les precipitacions són abundoses arreu, però amb una afectació màxima a la costa central (costa del Nord de Tarragona, Tota la costa de Barcelona i la Costa Sud de Girona).

Si analitzem els mapes d’isòbares podem veure el recorregut marítim dels vents a 500 hpa, alhora veiem que tampoc és una situació típica de llevant ja que els vents són bastant marcats de Sud a Nord. (feu click per ampliar*)


Centrant-nos en el tema de les precipitacions analitzarem amb quina intensitat i quines quantitats es poden recollir. Les precipitacions seran de moderada intensitat en general, però al litoral i prelitoral central seran  fortes durant bona part de la jornada i podrien ser significativament molt fortes durant les hores centrals del dia i primeres hores de la tarda. A més al Pirineu la nevada pot ser abundant, sobretot al Pirineu Oriental.



Pel que fa a les quantitats acumulades al llarg de l’episodi, poden variar significativament segons la zona del país en que ens situem. Si ens trobem a les Terres de l’Ebre les quantitats acumulades seran possiblement entre els  30 – 50 litres , A la Costa Daurada les quantitats variaran molt segons si ens trobem al Sud o al Nord d’aquesta costa, podem estar entre els 30 litres a la zona sud de la costa Daurada i superar els 80 litres a la zona Nord. Si entrem a la zona prelitoral Tarragonina, les precipitacions es mouran dels 40 – 50 litres al Sud, i és possible que passin dels 100 litres a la zona Nord del Prelitoral de Tarragona. Si entrem cap a la zona de la plana de Lleida els Valors es mouran entre els 30 – 50 litres, segons si està més el Nord o el Sud. A la província del Barcelonès, i més específicament a la zona del Litoral, les quantitats acumulades seran elevadíssimes, aniran dels 70 als 90 litres en general, però amb possibilitat que a la costa del Maresme es superin els 90 litres. Al prelitoral d’aquesta província es podrà arribar a quantitats superiors als 100 litres per metre quadrat. Ja al Prepirineu Barceloní la precipitació acumulada serà menys quantiosa però no deixarà de ser important, aproximadament de 30 a 60 Litres. A la província de  Girona les quantitats acumulades al litoral aniran dels  80 litres al sud de la costa, als 40 litres a la zona nord del Litoral. A la zona interior de Girona, s’acumularan quantitats entre els 70 i 100 litres.
Pel que fa al Pirineu, les quantitats seran molt abundants a la zona del Pirineu Oriental, amb una cota al principi del dia entorn als 1500 metres pujant cap als 1800 metres. En aquesta zona del Pirineu la quantitat de neu acumulada al final de l’episodi per sobre de 1800 metres podrà arribar al metre de neu nova. Com més ens moguem en direcció al Pirineu més occidental les precipitacions acumulades al llarg de l’episodi seran menys quantioses, reduint-se als 20 litres només a la Vessant atlàntica del Pirineu.


L’estat de la mar serà també molt mogut durant la Xalocada, ja que les onades es mouran entre el metre d’alçada i els 2 metres i mig.

Tot i això, ja he comentat amb anterioritat, que aquestes situacions són fàcils de veure, però difícil de saber-ne les conseqüències.




ACTUALITZACIÓ DE LA SITUACIÓ 22:00

Bé, generalment pocs canvis, aquesta actualització és més aviat per comentar que sembla que pel que marquen els models podríem tenir una repetició o una segona part el dimarts, un altre cop amb precipitacions
abundants.



I al final d'aquest 2 episodis la quantitat acumulada en alguns llocs podria arribar als 200 litres, mentre que en la majoria de llocs passaria sense problemes dels 100 litres.


Sembla que aquesta situació serà per recordar durant aquest any, al menys.

Salut i Méteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP