Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Situació de tempestes del 17.06.2014

dissabte, 21 de juny de 2014

Bon dia

Després de molts mesos d'inactivitat, reprenem el blog de Meteogarraf amb alguns canvis que no el faran idèntic al que s'havia fet fins ara. 

A partir d'ara, ens volem centrar principalment en analitzar situacions meteorològiques adverses que hagin ocorregut, tot i que també i tindran cabuda entrades sobre reportatges fotogràfics, previsions meteorològiques d'interès i altres aspectes relacionats també amb la climatologia. 

En tot cas, aquesta primera entrada està dedicada a parlar sobre la situació de tempestes severes que vam viure el passat dia 17 de juny de 2014. L'anàlisi estarà dividit en tres parts: 

  1. Situació sinòptica de l'esdeveniment.
  2. Anàlisi dels diversos models per conéixer les raons del succés.
  3. Repàs de les imatges satèl·lit, radar i llamps.
  4. Fotografies que reflecteixin els fenòmens de l'episodi.

1. Situació sinòptica del dia 17.06.2014Respecte a la situació sinòptica del passat dimarts, ens trobem en un context d'altes pressions, al voltant dels 1015 - 1017 hPa. Pel que fa a la posició dels centres d'acció destaca l'anticicló de 1030 hPa que abraça les Illes Britàniques i ens envia aire més fred del nord d'Europa. Aquesta injecció d'aire més fresc és un dels principals generadors de la inestabilitat.


2. Anàlisi de models per aquesta situació.

En la imatge sobre la direcció i força del vent (Temperatura a part), cal veure que és a la zona de la meitat sud on els vents que incideixen en superfície són de mar cap a terra i per tant ben carregats d'humitat.

Pel que fa a la humitat a capes mitges (700 hPa), veiem que en general el valors d'humitat relativa són molt elevats arreu del territori.

Aquesta figura mostra els índexs d'inestabilitat CAPE i Lifted (índex d'elevació). Els valors negatius de temperatura (LI) mostren una major inestabilitat, en canvi els positius denoten estabilitat. Pel que fa a la CAPE, els  colors més vermellosos denoten una major energia potencial per a la convecció i els colors blaus, una menor energia per a la convecció.

Ara bé, aquests paràmetres s'han d'agafar amb pinces, perquè amb el mapa penjat no podem parlar de que tindrem tempestes, ja que aquests índexs estan subordinats a altres paràmetres com l'aire fred en alçada, les bosses d'humitat a diverses capes d'altitud, vents, etc...

Si més no, ens serveix per indentificar que a la zona on s'han produit les tempestes més fortes que van ser a l'arribar al litoral i prelitoral de Tarragona, on trobem els valors d'inestabilitat més elevada entre -4 i -6 pel que fa a LI, i entre 1.000 i 1.600 J/Kg de CAPE. 

En aquesta situació, els elements per a un bon còctel explosiu van coincidir, sobretot al Camp de Tarragona, tot i que al Garraf també es van registrar xàfecs i tempestes fortes.


3Repàs de les imatges satèl·lit, radar i llamps.

En aquest apartat passarem a mostrar les animacions de les imatges de satèl·lit, radar i llamps, on es veurà quina va ser l'evolució d'inestabilitat durant el dia.

MeteoSat

Radar SMC


Llamps SMC


Mapa d'acumulació de precipitació segons el radar


4. Fotografies de l'episodi.


Vilanova i la  Geltrú (font pròpia)


La Llacuna, Anoia (@meteollac)


Pedregada a Vallmoll, Alt Camp (@meteovallmoll)

De moment això és tot!

Salut i Méteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP