Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

El desembre serà meteorologicament dinàmic

diumenge, 2 de desembre del 2012

Bona nit!

Aquests 2 primeres dies de desembre ens han deixat temperatures gèlides a tot Catalunya, molt poc habitual d'aquestes dates. Però el més curiós és que sembla que hem entrat en una dinàmica positiva per tenir moviment meteorològic, que al cap i a la fi, és el que ens agrada als afeccionats a la meteorologia.

Us començo mostrant els 2 índexs amb els quals podem preveure a "grosso modo" el temps que se'ns presentarà a mitjà i llarg termni. Segons si l'índex és positiu o negatiu la repercussió sobre casa nostra és diferent:


  • Index NAO i AO positius: Borrasca i Anticicló molt potents. La circulació atmosfèrica és marcadament de l’oest (zonal) i les borrasques circulen molt al Nord. A casa nostra el temps és sec i amb vents fluixos de component W, amb boires persistents a l’interior. Algun front de pluges roça el Pirineu però poc més.

  • Index NAO i AO negatius: Borrasca molt més al sud o anticicló i borrasques més dèbils. Es forma un corredor de borrasques atlàntiques que rega tota la península. Al seu pas s’obre la porta a possibles entrades d’aire fred de l’interior europeu o polars.

A continuació, veiem com els 2 índexs coincideixen en una tendència a negativitzar-se important:



A l'índex AO veiem com ha modelitzat l'entrada d'aire fred que em tingut aquests dies, i ara preveu una nou declivi de l'índex, la qual cosa ens fa pensar en la possibilitat de moviment meteorològic pels propers dies.
L'índex NAO no ha estat tan clar amb aquesta recent entrada freda, però la previsió en aquest cas és també a que l'índex és negativitzi d'una forma clara.

A continuació us mostro que diuen els models numèrics resumits en un meteograma. Bé, abans de tot, alguns us preguntareu què és un meteograma. 
Un meteograma és una gràfica on es representa l'evolució temporal d'una o varies variables meteorològiques d'un punt determinat, el qual ve donat per les coordenades de posició (Latitud i Longitud) del lloc en qüestió. El model meteorològic preveu varies possibilitats en quant a l'evolució de la situació atmosfèrica, i en funció d'aquestes variables, pronostica unes temperatures i unes precipitacions. Cada possibilitat que veu el model la representa amb un color, i cada línia de temperatura (part superior), es correspon (amb el seu mateix color i a la part inferior) en les probabilitats de precipitació.

Meteograma corresponent a la última sortida dels models GFS i GEFS Ensemble:

Com podem veure ara mateix estem en una fase de recuperació de les temperatures en les capes altes de l'atmosfera, però que passarà després?
A part de la baixada puntual del dia 5 de desembre, sembla que passat el pont podríem entrar en una nova entrada d'aire fred més important que la que hem tingut. Aquesta hipòtesis es pot sostenir "de moment" gràcies als 2 índexs analitzats anteriorment. 
Ara per ara, no podem determinar amb massa claredat les dimensions exactes de la següent entrada d'aire fred, però podem avançar que la recuperació de temperatures no serà ni molt menys contundent, si no que a partir d'ara fins la propera entrada d'aire fred les temperatures es mantindran força a ratlla sent semblants o més baixes de l'habitual. 
De moment caldrà esperar, segons els models, fins després del pont. 
Es compliran les previsions?

Salut i Méteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP