Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Canvi notable de cara a dijous en un context anticiclònic

dilluns, 10 de setembre de 2012

Bon dia! 

Portem dues jornades amb força tempestes a les zones interiors i de muntanya de Catalunya. Tot i això, el que hauria de començar a ser habitual és l'arribada de fronts atlàntics a la Península Ibèrica i al mar Mediterrani, i és que aquesta és la principal causa de les precipitacions a casa nostra durant la tardor. A aquestes alçades d'any el Mediterrani és molt calent i això sumat al major número de fronts atlàntics que comencen a visitar les nostres latituds fa posible una interacció de masses de diferents temperatures, la massa freda del front atlàntic amb la massa càlida i humida  la Mediterrània.Aquestes dues masses de diferents temperatures i humitats no xoquen sinó que com l'aire fred és més dens que l'aire càlid, la massa d'aire càlid és veu obligada ascendir per sobre de la massa freda el que acaba generant una inestabilitat molt acusada un cop la massa d'aire càlida i humida ha arribat a la temperatura de saturació de la humitat. A partir de llavors es genera un arc de precipitacions força ben delimitat on podem visualitzar l'extensió del front. La imatge anterior representa perfectament la interacció entre les dues masses d'aire.

Però bé, sembla que ni en els propers dies podríem tenir una situació semblant a la de la imatge, tant sols algunes cues de front que portarien algunes precipitacions a força zones de muntanya però de forma irregular. Ara bé de cara a dijous un front fred amb més energia que els anteriors podria arribar de forma més evident a casa nostra, i deixa precipitacions a força zones de Catalunya, tan zones de muntanya com zones de costa. Encara que sigui una notícia esperançadora, no sembla que aquest front previst per dijous hagi de trencar gaire la dinàmica de sequera que portem, malauradament continuarem força dies estancats en aquesta situació zonal. 

Vegeu la imatge següent que vaig editar fa un parell de dies, es veu perfectament com l'anticicló de les Açores ens abraça i totes les depressions circulen al nord de la Península però també al nord de les Illes Britàniques.

Doncs bé, l'actualització d'aquest mateix model a dia d'avui ens apunta un canvi força destacable per dijous, com ja havíem comentat abans.

Aquesta entrada d'aire fred en alçada podrà donar força tema sobretot gràcies a la temperatura tan càlida del Mediterrani, així que molt possiblement es generin fortes tempestes a forces punts de Catalunya i aquesta vegada amb una major probabilitat de que arribin al litoral.

Per últim vegeu les temperatures que hi ha al Mediterrani aquests dies:El mapa és força explícit, actualment estem uns 2ºC per sobre de la mitjana del que seria habitual en aquestes dates. Per tant el mediterran faria la seva funció de reactivar el front fred.

Caldrà seguir la situació amb exactitud a mesura que s'apropi el dijous, per anar perfilant les zones amb més probabilitat de tempestes i aiguats. Tot i això, m'agradaria recordar que la tendència anticiclònica que tenim costarà trencar-la i després del pas d'aquest front continuarà la zonal entre nosaltres.

Salut i Méteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP