Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Direcció de les cendres volcàniques del Grimsvötn

dimarts, 24 de maig del 2011


Tot sembla veure que de moment, nosaltres, els de l'estat espanyol quedarem una mica al marge, però repeteixo "de moment", ja que possiblement a finals de setmana els vents giraran a Nord i el nord d'Espanya se'n pot veure afectada.

Pel que veiem en els mapes de predicció de l'evolució de la cendra volcànica, ara els tocarà al Regne Unit, Sud d'Escandinàvia, Nord d' Alemanya.

Pel que ha dit un meteoròleg Islandès, podria ser que es donés la remota casualitat que aquesta erupcio sigui pareguda a  la del segles XVIII, on després de la erupció inicial potent, se'n donessin d'altres posteriorment amb la mateixa o superior força.

Continuarem seguint la situació,

Salut i Meteo !

Read more...

Recordem el Pinatubo i les seves consqüències climàtiques

dilluns, 23 de maig del 2011



Bones a tots, ja veieu amb que comencem el post, tornem a refrescar la informació sobre el volcà islandès Grimsvötn, que va entrar en erupció el dia 21 de maig i fins llavors ha mantingut la seva activitat bastant regularment, tot i que en les últimes hores no ha llençat cendra amb tanta activitat que durant la diada del diumenge.

Sembla que segons l'evolució de les previsions meteorològiques i la activitat del volcà, podríem veure'ns afectats per aquest núvol de cendra, ja que les previsions provisionals (perquè ja sabem que la meteorologia canvia cada dos per tres) apunten a que els vents en l'alçada que estan dipositades aquestes cendres seran favorables perquè ens visitin de cara el dijous.

Tot i això, la realitat del moment és que a Irlanda ja hi han companyies que han cancel·lat tots els seus vols per demà, i amb tot això el Barça i els seus seguidors podrien ser afectats a l'hora de viatjar cap a Londres, però vaja, a nosaltres el que ens interessa es parlar del volcà i les seves "hipotètiques" conseqüències en el clima.

Per explicar aquest cas, ens remuntem a l'any 1991 i viatgem fins a Filipines, concretament al "Monte Pinatubo". Doncs com hem citat, el 1991 es va iniciar una gran erupció, catalogada com a una de les més destructibles del S. XX, que va deixar anar tot el material que contenia la seva cambra magmàtica i que havia anat acumulant en els últims 500 anys.


La força amb que va extreure les cendres, va fer que les llancés a 34000 metres d'alçada,  ( el volcà islandès amb prou forces ha arribat als 10000 metres d'alçada) fins al punt que va destruir una bona part de la capa d'ozó.


Efecte coixí de les cendres volcàniques (SO2)
A causa de l'acumulació de gasos i cendres a l'estratosfera (capa posterior a la troposfera, on vivim), aquestes van fer un coixí que impedia que els rajos solars no penetressin amb facilitat a la Terra i conseqüentment amb una baixada del 0.5ºC al Món, davallada molt  considerable.

Per tant, podem concloure que, de moment si no passa res molt extrany, el volcà islandès Grimsvötn no tindrà cap conseqüència climàtica, ja que si no arriba a superar la barrera de la Estratosfera (situada a 11000 metres d'alçada) aquestes cendres no es queden dipositades i no fan d'efecte coixí.

Ja podem anar a dormir tranquils, de moment!

Salut i Meteo

Read more...

Erupció del volcà islandès Grimsvötn

diumenge, 22 de maig del 2011

El volcà islandès de Grimsvötn, en el sud del país, va entrar en erupció ahir a la nit, ha informat aquest diumenge la televisió pública islandesa, després de constatar ahir equips de geòlegs l'inici d'aquesta fase d'activitat volcànica. De moment s'ha prohibit el tràfic aeri en un radi de 200 quilòmetres al voltant del cràter, d'acord amb aquestes fonts.
Segons els equips d'observació vulcanològica, el Grimsvötn està llançant cendres fins a set quilòmetres d'altura.


S'estima, per l'adreça dels vents, que el núvol de cendres generada podria aconseguir Escandinàvia, mentre que la resta d'Europa no es veurà afectada. Sobre el volcà s'ha format ja un immens núvol de fum 19 quilòmetres d'altitud, va informar l'agència de notícies alemanya Dpa.



L'última erupció d'aquest volcà va ocórrer en 2004 i va durar uns pocs dies.

El Grimsvötn es troba en una regió despoblada i no hi ha habitants en un radi de 100 quilòmetres al voltant del cràter. L'any passat, l'erupció d'un altre volcà islandès, el Eyjafjallajökull, va provocar un caos aeri durant setmanes que va col·lapsar el tràfic internacional de tota Europa.


L'erupció més importants del Grímsvötn

El 1783 va ocórrer la major erupció efusiva registrada a l'últim mil·lenni. Aproximadament 15 kms de lava basàltica van ser ejectats des de l'escletxa del volcà Laki (d'uns 27 km de llarg) durant més de 7 mesos. El material expulsat anava acompanyat amb enormes volums de diòxid de sulfur i gas fluorhídric, la qual cosa va causar gran dany a la vida silvestre d'Islàndia, originant una intensa fam al país: en conseqüència, van morir unes 10000 persones: un cinquè de la població humana de l'illa. Europa i part d'Àsia van ser cobertes durant mesos per una boira blavosa. L'erupció va repercutir en el clima mundial, i va atreure per primera vegada l'atenció de científics sobre la importància que tals esdeveniments podrien tenir en la dinàmica climàtica del planeta.

Apunt a tenir en compte

En la erupció del volcà Eyjafjallajökull l'any passat que va ser el 14 d'abril, abans n'hi va haver una altra que evidentment va ser molt menor el 20 de març que va fer de precedent a la que es va produir el 14 d'abril, aquesta última molt més important. Amb això no vull dir que es pugui produir la mateixa situació, però s'ha de tenir en compte.



Res més, continuarem informant,
Salut i Meteo!

Read more...

Llorca Tremola i l'Etna entra en erupció, coincidència tant sols?

diumenge, 15 de maig del 2011



Molt bon dia, feia ben bé un mes que no publicava i la veritat, aquesta vegada no tinc excusa. 


El tema que volem tractar avui és sobre si el terratrémol de Llorca i l'entrada en erupció de l'etna és pura casualitat o, si aquests 2 fets estan relacionats.

Primer comentarem quatre coses sobre el terratrèmol de LLorca, i tot seguit farem el mateix amb la última erupció de l'Etna.


Pel que fa al terratrèmol Espanyol: La magnitud del terratrèmol va ser de 5,1 graus en l'escala de Richter, i va ser precedit per un altre de 4,5 graus. La nit posterior al terratrèmol més de 30.000 persones van dormir al recinte firal de la ciutat davant la por a les rèpliques; se'n van produir unes trenta, la més forta de 4 graus el vespre del mateix dia 11. Segons l'escala de Mercalli ( escala sismològica que tracta les conseqüències del terratrèmol ), el terratrèmol de Llorca seria de grau 6, ja que dins d'aquest grau, si tenen en compte, danys importants en l'estructura de les vivendes.

Hipocenrtre





Pel que fa al Volcà Italià : L' Etna ha entrat en erupció, encara que hagi estat durant poc temps, i ha causat temblors de 1.7º i 3.2º a l'escala de Richter, provocant varies colades de lava i alhora un núvol de cendra que ha obligat a tancar l'aeroport internacional de l'illa Siciliana. 



Situació geogràfica de l'Etna





Siruació dels 2 esdeveniments a Europa, amb les plaques tectòniques (Click per ampliar)

Hi ha relació amb els 2 esdeveniments ?

Resposta de Domenico Patane, Director de l'oficina de Sicília de l' Institut Nacional de Geofísica d'Itàlia.



Actualment estem presenciant una intensa activitat sísmica en
tota l'àrea del Meditarrani des d'Espanya fins a Malta, que té cert
impacte en els volcans de la regió", va dir Domenico Patane, director de l'oficina
de Sicília de l'Institut Nacional de Geofísica d'Itàlia.

Patane va dir que els volcans són com a finestres des d'on sorgeix el
magma subterrani i que és normal que reaccionin als sismes que
ocorren en la proximitat geogràfica.

La costa oriental espanyola sacsejada pel sisme , està

prop d'Itàlia en el Mediterrani. Tant Espanya com Sicília es 
troben en la mateixa placa terrestre", va indicar.

Esperem que us hagi interessat el post, 

Salut i Meteo !

Read more...

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP