Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Espectacular sistema convectiu a Holanda

dissabte, 26 de maig del 2012

Aquests dies als Pirineus s'estan generant moltes nuvolades convectives que acaben deixant tempestes. Aquestes tempestes es caracteritzen pel desenvolupament vertical del núvol. Aquestes núvols que creixen verticalment i acaben deixant tempestes i ruixats s'anomenen cumulonimbus. 
Us passo i us comento breument un esquema perquè veieu com es formen aquestes nuvolades verticals:

















Aquests núvols convectius es formen en dies de calor (com els que actualment tenim) i en dies que hi ha una mica d'aire fred en alçada. Doncs bé, l'aire càlid al ser menys dens es veu forçat a ascendir fins a arribar en una zona on topa amb aire més fred (en el cas de la imatge el nivell de condensació és de 0ºC) i on aquest aire càlid que s'ha refredat ja no pot contenir més humitat, en aquest moment es produeix el procés de formació de núvols, en aquest cas convectius. Ara bé, que els núvols acabin descarregant dependrà de la quantitat d'humitat de la massa d'aire càlida que ha d'ascendir. Si la massa d'aire càlid és de poca humitat, es podran formar cúmuls de poca entitat i poca cosa més. 

Una pregunta freqüent que ens podríem fer ara és la següent: Perquè si a Lleida fa més calor que en alguns punts del Pirineu, perquè no hi plou allà?

Primerament, en les situacions de nuvolositat convectiva és important que l'ascens de l'aire sigui fàcil, i al Pirineu, aquesta característica es compleix a causa de l'orografia. En canvi a Lleida no hi ha relleu abrupte, només la zona del Montsec (la qual genera el major nombre de tempestes de la zona). 
Una altra causa, és que el Pirineu es veu més o menys influenciat per una banda de l'oceà Atlàntic i per altra del Mediterrani fent que s'acumuli força humitat a les masses d'aire, i per tant facilita que en un darrer moment puguin créixer nuvolades si la situació es la idònia. En canvi a Lleida és una zona més aviat seca i que en aquestes situacions les masses d'aire són més aviat seques.

Explicat breument, us deixo la seqüència d'imatges captades per satèl·lit de l'espectacular creixement convectiu a Holanda i un altre a la zona dels Càrpats. Que gaudiu de l'espectacle!



Salut i Méteo! 

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP