Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Ens quedem sense el Satèl·lit del canvi climàtic

diumenge, 6 de març del 2011

Les alternatives per combatre el canvi climàtic se'ns han reduit amb la pèrdua del satèl·lit que treballava en les tasques per trobar les causes del canvi climàtic.

Una fallada del coet Taurus va provocar ahir la destrucció del satèl·lit Glory, de la NASA, que anava a prendre el pols al canvi climàtic de la Terra. El satèl·lit es va perdre de vista i els experts suposen que es va destruir en algun punt del sud del Pacífic. El problema es va detectar pocs minuts després de l'enlairament del coet, a les 11.09 hora peninsular, des de la base Vandenberg, de la Força Aèria nord-americana, a Califòrnia.

El cap del llançament, Omar Baez, va informar de seguida que no s'havia separat el con de la punta del coet que protegeix el satèl·lit durant el seu vol per l'atmosfera. Amb la massa extra d'aquesta estructura de protecció, el Glory no va poder aconseguir la seva òrbita i calculen que va caure en l'oceà.

El satèl·lit, amb un cost de 300 milions d'euros, tenia una massa de 500 quilograms i mesurava dos metres d'altura. Havia de posar-se en òrbita terrestre a 705 quilòmetres i, amb els seus dos instruments científics, prendre dades sobre de la radiació solar que arriba al planeta així com de les partícules en suspensió en l'atmosfera, els anomenats aerosols. El llançament havia estat ajornat en diversos intents anteriors a causa de problemes tècnics.

El coet que ha fallat és un Taurus LX de l'empresa privada Orbital Science Corporation, igual al que va fallar, i per la mateixa causa, al febrer de 2009, destruint en aquella ocasió un altre satèl·lit de la NASA també dedicat al canvi climàtic, el Orbiting Carbon Observatory (OCO). Després d'aquell fracàs, els experts van definir les modificacions necessàries en el coet per impedir que es repetís el problema, modificacions que s'havien complert i provat satisfactòriament l'any passat. Encara que els especialistes tenen ara que analitzar a fons les causes del problema d'ahir, les dades apunten al fet que es va repetir la fallada. Orbital també ha estat el constructor del satèl·lit perdut.

El Glory, com el OCO, havia d'haver format part d'una espècie de tren de satèl·lits d'observació de la Terra dedicats a diferents aspectes del canvi climàtic. El programa, franc-nord-americà, va arrencar en 2002 amb la posada en òrbita del Aqua i ha perdut dos importants elements del conjunt, tots dos de la NASA.

Les dades que hagués pogut prendre el Glory anaven a servir per millorar la modelització del clima i reduir les incerteses associades als efectes escalfament global. La NASA no ha dit si es planteja construir un nou satèl·lit per substituir al que ha perdut.
Font: El País
SEGUIMENT METEOROLÒGIC
Doncs de moment les opcions que comentavem en l'últim post de la possiblitat d'una entrada d'origen polar continuen en peu, encara que sembla que l'afecte directe seria per al cantàbric, i els del mediterrani quedaríem un pél allunyats, per tant no afectant-no directament l'entrada polar.
A continuació el mapa que marca l'entrada polar:


entrada polar, pel dilluns 14, amb una afectació clara al cantàbric.

Bé res més per part meva, Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP