Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Atenció, notícia d'última hora: Terratrèmol de 8.9º a l'escala de Richter

divendres, 11 de març del 2011

Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter, segons el servei geològic dels Estats Units, ha sacsejat la costa nord-est del Japó. El tremolor s'ha sentit fins a la ciutat de Tòquio. El sisme ha provocat onades de 10 metres que han arrasat la costa nord del país. L'alerta per tsunami s'estén a gairebé totes les costes del Pacífic i a les Filipines ja s'ha ordenat una evacuació massiva del litoral. Al Japó, el sisme ha provocat almenys 26 víctimes mortals, 30 desapareguts i nombrosos ferits i importants destrosses materials. Hi ha talls de trànsit, cotxes que han caigut al mar i una refineria incendiada.
Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter -8,8 segons l'Agència Meteorològica del Japó- ha provocat un autèntic desastre al Japó, amb onades gegants, moltes zones negades, incendis d'edificis, comunicacions tallades i nombrosos ferits. 

A les 14.46 hora local la terra ha començat a tremolar al Japó. El sisme ha deixat un rastre d'incendis i danys en diverses infraestructures, malgrat que el país està preparat per fer front a terratrèmols de forta magnitud. Aquest, però, ha estat el més gran de la seva història.

Els problemes més greus, però, han arribat per mar. El sisme ha provocat un tsunami que haarrossegat tot el que trobava al seu pas. Les províncies més afectades són les de Miyagi i Iwate. Als afores de Senday, una ciutat d'un milió d'habitants al nord de Tòquio, les onades gegants s'han menjat els camps de conreu i ha arrossegat vaixells, cotxes i camions. L'aigua ha impactat contra cases i coberts de la zona, que també han cedit al corrent.

De moment es parla d'almenys 26 morts, 30 desapareguts i un nombre indeterminat de ferits. Hi ha 4,4 milions de cases sense llum.

Les autoritats nipones han recomanat a la població que vagi cap a l'interior del país i s'ha evacuat la zona del litoral. Per les carreteres que encara no han quedat inundades, els conductors han fugit a corre-cuita. Altres ciutadans s'han refugiat en terrats i zones elevades.

El tremolor s'ha notat també als edificis de Tòquio durant uns dos minuts, i la majoria dels seus ocupants han sortit al carrer. Tot i això, no hi ha hagut danys catastròfics més enllà d'una quinzena d'incendis.

País paralitzat

Els serveis del país han quedat totalment col·lapsats, amb moltes dificultats per comunicar-se. Els transports han quedat interromputs i s'ha tancat el trànsit aeri a l'aeroport de Narita, a Tòquio. La telefonia mòbil també ha quedat bloquejada. Les centrals nuclears s'han aturat automàticament amb els primers tremolors i no hi ha risc de cap fuita, segons informen les autoritats.

L'exèrcit ha mobilitzat vuit avions militars per comprovar l'abast dels danys. El govern japonès ha creat un grup de treball d'emergència per analitzar la situació i minimitzar els danys. Google ha posat a l'abast de la població un eina per buscar els afectats i donar-ne informació.

El país ha registrat sis rèpliques després del sisme d'entre 6 i 7 graus, una de les quals molt a prop de Tòquio.

Alerta de tsunami al Pacífic

El moviment sísmic ha fet que s'activés l'alerta per tsunami a la zona. Hi ha risc de tsunami a pràcticament tota la costa del Pacífic, a una vintena de països d'Àsia, Oceania i Amèrica. La Creu Roja informa que les onades són més altes que algunes illes d'aquest oceà.

En algunes zones, com a les Filipines, Taiwan, Guam i les illes Kurils s'han començat a fer evacuacions. A les Filipines, el govern ha ordenat el desallotjament massiu de residents a la costa oriental del país. 

Hores que pot tardar la onada gegant a arribar als diferents llocs del Pacífic


El pitjor terratrèmol de la història

El terratrèmol del Japó seria el cinquè més intens registrat a tot el món des del 1906 i el més fort de la història al país en els 140 anys que hi ha registrats. Ha estat més fort que el del 1923, de 7,9 graus i que va causar més de 140.000 morts, tot i que llavors el país no estava tan preparat com ara.

L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a 140 quilòmetres de la península d'Ojika, i l'hipocentre, a una profunditat d'uns 24 quilòmetres.




Notícia extreta literalment de la pàgina web del 3cat24.cat

Seguirem informant.


6 comentarios:

Unknown ha dit...

Magnífica entrada. Si vols tenir informació en temps real passat per el twitter de @kirai
o entra en el seu bloc http://www.kirainet.com/

una salutació

Marc Lemus ha dit...

He provat d'entrari, però no hi ha manera...

No troba la pàgina.

Joan López i Soler ha dit...

He vist en imatges pel 3cat24 el que ha passat al Japó. És impressionant. Ara resulta que hi ha una fuita nuclear en una central situdada en la zona costanera on el tsunami ha afectat més. Només els faltava això.

Fins aviat!

Marc Lemus ha dit...

doncs si només faltava això, pànic nuclear.

Unknown ha dit...

No pots entrar perquè avui ha tingut tantes visites que s'ha caigut.
Parla de gairebé un millió de visites.
salut

Unknown ha dit...

Tot i arribar tard per llegir-ho, molt bé l'article.

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP