Bona tarda de diumenge,
Les últimes sortides dels models són realment esperançadores per als amants del fred. Qui sap si serà ja la última bala del que queda d'hivern per veure neu a cotes poc habituals, i és que aquest hivern el que hauria de ser el protagonista, el fred, no s'està deixant veure massa fora del Pirineu.
Tot seguit farem un anàlisi del conjunt de models numèrics de predicció meteorològica per veure que ens pot deparar la setmana que ve. Només parlarem de les tendències a grans trets, és a dir, ens centrarem en argumentar la posició dels centre d'acció, ja que altres variables com la temperatura a diferents capes d'altura i precipitacions no les podrem concretar fins d'aquí un parell o tres de dies.
GFS
El GFS a 132 hores vistes, o sigui, tot un món a escala de previsió meteorològica, ens fa referència a 2 punts claus: la lleugera unió entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló Escandinau-Rus per una banda, i la formació d'una baixa entre Catalunya i Còrsega i Sardenya. Aquests 2 punts claus facilitaran entre altres coses un passadís contundent d'aire fred a les nostres contrades, i a part, la formació d'una baixa que segons on es situï ens podrà aportar precipitacions força generalitzades. La barreja de l'aire molt fred procedent del centre d'Europa amb la aportació humida de vents agregalats o de llevant, poden generar una combinació explosiva, moltes vegades imprevisible fins a molt poques hores abans de l'esdeveniment.
GEM
En el model GEM s'observa una diferència sensible i és que la baixa mediterrània se situa sobre Catalunya amb una tendència a despenjar-se a latituds un pèl més baixes. Al tenir la depressió a sobre els vents d'origen continental se'n van més al nord, no serà fins al cap de més hores que la incidència d'aquests vents serà més directa cap a casa nostra. El fet de tenir l'ull de la baixa a sobre genera inestabilitat més aviat local, bàsicament de tipus convectiu a les zones poc ventades del país. Aquí la unió dels anticiclons sembla menys consolidada.
ECMWF (Europeu)
El model Europeu varia una mica més, però si ens hi fixem, les peces claus són als mateixos llocs. Aquest model ens envia més directament l'aire fred del continent amb vents en alçada de gregal, realment amb poc recorregut marítim, ara bé, si la depressió se situa 50 Km més avall ja podem tenir "premi". El que és important és que els centres d'acció se situen tots en els punts exactes per rebre una bona glopada d'aire fred.
UKMET
Penúltim model que analitzem, l'UKMET, força similar al GEM . Aquest panell és per a 144 hores vista, i ens situa una baixa davant la costa catalana la qual pot donar molt de joc, sobretot pel que fa a les precipitacions. D'altra banda veiem com la unió dels dos grans anticiclons es fa força evident.
GEFS ENS
Realment la sortida de control de l'ensemble és molt calcada a la del GFS, amb la diferència que a l'ensemble els vents són més aviat agregalats quan al GFS ho són més de llevant, però vaja tots els centres d'acció es mantenen a les seves posicions primordials per a una situació d'onada de fred.
CONCLUSIÓ:
Tots els models van força calcats pel que fa a la posició "general" dels centres d'acció, ara bé, si hem vist que hi ha alguna cosa que va variant en funció del model, és la baixa que es formarà a la mediterrània, i com dèiem abans, a dia d'avui el pronòstic de les baixes mediterrànies és el més complicat de modelitzar.
Ara per ara, la tendència és molt bona, tots els models van a la una a grans trets. També és veritat que aquest hivern hem tingut possibles situacions, com la que se'ns pot presentar, i ha quedat en res.
És per això que caldrà anar seguint sortida a sortida els models per confirmar aquest proper canvi de temps, que de complir-se pot ésser molt interessant.
Salut i Méteo.
Read more...