Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Aiguats a la vista entre dimecres i dijous!

dimarts, 6 d’agost del 2013

Bon dia!

El motiu de la publicació d'avui és la previsió de tempestes de cara a la nit de dimecres i ,sobretot, la matinada de dijous. El que farem serà analitzar, de forma escalar, un conjunt de mapes per treure l'entrellat a aquesta situació futura.

Doncs bé, comencem per veure amb quins patrons ens trobarem a capes altes la nit de dimecres a dijous:

Entrada d'aire fred en alçada en forma de "V"- Tàlveg





















Veiem que l'anticicló de les Açores es retira cap a l'oest i produeix un bloqueig a les pertorbacions atlàntiques afavorint a  l'escolament d'aire fred des d'escandinàvia, afavorint així la formació d'un tàlveg, o sigui, una entrada d'aire fred en alçada en forma de "V". L'altre factor important és la depressió de sotavent o mesobaixa que es forma al mediterrani occidental, la qual impuls vents de gregal amb gran aportació marítima.

Si fem un "zoom" a la península ibèrica, veiem clarament l'embossament d'aire fred a 500 hPa, amb valors de fins a -17ºC tocant la Vall d'Aran. Aquesta isoterma és més habitual de finals de mes d'agost que no pas de principis. 
Embossament d'aire fred a 500 hPa


















Podem comprovar la contundència de l'embossament d'aire fred, si veiem el tall vertical de temperatura, en aquest cas sobre Vilanova i la Geltrú (feu clic per a ampliar):

Tall vertical sobre Vilanova i la Geltrú














Per situacions de tempesta cal tenir en compte un conjunt d'índexs d'inestabilitat com ara la CAPE, LI, TT, etc. Si no coneixeu aquests índexs us recomano que li feu una ullada a aquesta pàgina perquè us en feu una idea: http://www.ecured.cu/index.php/%C3%8Dndice_de_tiempo_severo .

Començarem per la CAPE. Ens mostra un ramal d'energia potencial convectiva cap a la costa central i Daurada durant la mitjanit entre dimecres i dijous, la qual cosa fa pensar que en punts d'aquest tram de costa es puguin produir tempestes molt fortes.

CAPE per dijous a les 00:00



















Tot seguit veiem que diu el Lifted Index (LI). Al mapa observem que el ramal que es produïa a la CAPE també ho fa al LI, on trobem valors clarament negatius, els quals indiquen un grau molt alt d'inestabilitat.

Lifted Index per dijous a les 00:00



















L'últim índex de convectivitat que analitzarem és el TT (Total Totals). Aquest indica valors superiors a 56 en un petit punt de la costa, delimitada entre el Baix Llobregat i Baix Penedès. Quan el TT és superior a 55, hi ha probabilitat de tempestes severes.

TT  a les 03h de dijous



















Ara ja passem a analitzar els models de precipitació:

- El WRF remarca aquestes grans acumulacions a la costa central i prelitoral de Barcelona i Girona.

WRF- acumulació entre les 00-12h de dijous



















- El NAE indica grans acumulacions de precipitació enfront de la costa tarragonina, prop d'on conflueixen els tres índexs d'inestabilitat que hem analitzat anteriorment. Així que no és una opció descartable ni molt menys!

NAE - 03h dijous


















-El model Bolam és el que, personalment, em fa més bona pinta... Més de 20 mm en el tram de costa Penedès i Llobregat, i més de 40 mm en alguns punts de la Catalunya central. Aquestes acumulacions es produirien entre les 00 i 06h de dijous.


























Bé doncs fins aquí l'anàlisi, com hem anat dient, la zona amb més risc de rebre grans acumulacions és el tram central i sud de la costa catalana i també a l'àrea del prelitoral de Barcelona i de Girona.

Salut i méteo

2 comentarios:

Roger Clavero ha dit...

Bona explicació Lemus! Estarem atents a les possibles tempestes.

Marc Lemus ha dit...

Gràcies company! Aquesta nit el twitter treurà fum! haha :)

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP