Copyright ©. Amb la tecnologia de Blogger.

Erupció del volcà islandès Grimsvötn

diumenge, 22 de maig del 2011

El volcà islandès de Grimsvötn, en el sud del país, va entrar en erupció ahir a la nit, ha informat aquest diumenge la televisió pública islandesa, després de constatar ahir equips de geòlegs l'inici d'aquesta fase d'activitat volcànica. De moment s'ha prohibit el tràfic aeri en un radi de 200 quilòmetres al voltant del cràter, d'acord amb aquestes fonts.
Segons els equips d'observació vulcanològica, el Grimsvötn està llançant cendres fins a set quilòmetres d'altura.


S'estima, per l'adreça dels vents, que el núvol de cendres generada podria aconseguir Escandinàvia, mentre que la resta d'Europa no es veurà afectada. Sobre el volcà s'ha format ja un immens núvol de fum 19 quilòmetres d'altitud, va informar l'agència de notícies alemanya Dpa.



L'última erupció d'aquest volcà va ocórrer en 2004 i va durar uns pocs dies.

El Grimsvötn es troba en una regió despoblada i no hi ha habitants en un radi de 100 quilòmetres al voltant del cràter. L'any passat, l'erupció d'un altre volcà islandès, el Eyjafjallajökull, va provocar un caos aeri durant setmanes que va col·lapsar el tràfic internacional de tota Europa.


L'erupció més importants del Grímsvötn

El 1783 va ocórrer la major erupció efusiva registrada a l'últim mil·lenni. Aproximadament 15 kms de lava basàltica van ser ejectats des de l'escletxa del volcà Laki (d'uns 27 km de llarg) durant més de 7 mesos. El material expulsat anava acompanyat amb enormes volums de diòxid de sulfur i gas fluorhídric, la qual cosa va causar gran dany a la vida silvestre d'Islàndia, originant una intensa fam al país: en conseqüència, van morir unes 10000 persones: un cinquè de la població humana de l'illa. Europa i part d'Àsia van ser cobertes durant mesos per una boira blavosa. L'erupció va repercutir en el clima mundial, i va atreure per primera vegada l'atenció de científics sobre la importància que tals esdeveniments podrien tenir en la dinàmica climàtica del planeta.

Apunt a tenir en compte

En la erupció del volcà Eyjafjallajökull l'any passat que va ser el 14 d'abril, abans n'hi va haver una altra que evidentment va ser molt menor el 20 de març que va fer de precedent a la que es va produir el 14 d'abril, aquesta última molt més important. Amb això no vull dir que es pugui produir la mateixa situació, però s'ha de tenir en compte.



Res més, continuarem informant,
Salut i Meteo!

Contador

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP